VALOA PIMEÄÄN SYKSYYN

Yhteistyössä Suomen ev. lut. kirkko

Millainen syksy sulla on ollut?

Mulle tää syksy on ollut aika raskas. Syysmasennus iski tälläkin kertaa ja sitä vaan en oo onnistunut juokseen karkuun, vaikka kovasti yritin. Mulle pimeä syksy tuntuu ahdistavalta kun valo loppuu ja se tuntuu olevan melkein suoraan yhteydessä mun mielentilaan. Siihen päälle lisättynä ei-niin-pitkät yöunet, stressi ja “vähän” muita säätöjuttuja päälle niin siinä tuntuu olevan jo aika paljon. On tuntunut väsyneeltä, asioiden tekemättömien tehtävien lista on vaan kasvanut kun energia on ollut vähissä. On tuntunut jopa pelottavalta huomata, että joka päivä ei ole niin paljon hymyilyttänytkään. Hulluinta on ollut se, että vaikka olis koko päivän ollut ystävien kanssa ja ollut oikeasti tosi kivaa, illalla yksin kotiin mennessä saattaa silti mieli olla alakuloinen ja itkettää.

Mun tekis mieli aina syksyisin mennä talviunille ja herätä vasta keväällä auringon esiin tullessa (eli mun lempivuodenaikaan). Tiedän, että syksyn pimeyteen suhtautuminen on osittain todellakin asennekysymys, mutta muhun se oikeesti vaikuttaa tosi paljon. Entä suhun?

Onneksi nyt lomalla sain rentouduttua ja ladattua akkuja tosi tosi hyvin. Olin siis mun siskon Jasminin kanssa Dubaissa kaksi viikkoa. Päivät oltiin hotellin uima-altaalla tai rannalla, illat kauppakeskuksissa tai ihan vaan hotellihuoneessa rentoutumassa. Koskaan ennen en oo ollut noin rentouttavalla matkalla, se tuntu oikeesti LOMALTA koska me ei oikeen tehty yhtikäs mitään. Yleensä aina reissuilla juoksen paikasta toiseen, että kerkeäisi nähdä mahdollisimman paljon eri paikkoja. Nyt me vaan oltiin ja se oli just niin hyvä. Ja voi AURINKO miten paljon se vaikuttaakaan.

Vaikka ulkomaille matkustaminen näin pimeään aikaan piristääkin suunnattomasti, haluaisin että voisin selviytyä syksystä hyvillä mielin ilman reissujakin. Silloinkin voisi olla hyvä ja reipas mieli.

(Nää kuvat on otettu alkusyksystä, milloin ei vielä ollut kovin pimeää. Tuli ihan ikävä mun perhettä, harmi kun koti on niin kaukana.)

Mutta mitkä asiat ovatkin antaneet mulle syksyllä valoa arkipäiviin? Listasin muutamia juttuja, joista on tullut hyvä mieli. Suosittelen näiden asioiden tekemistä!

 1. Äitille soittaminen. Se ymmärtää aina ja kuuntelee.
 2. Ystävien luona käyminen tai niiden kanssa puhelimessa puhuminen.
 3. Kiitollisuus- sekä unelmapäiväkirjan kirjoittaminen.
 4. Jos en kirjoita mieltä painavia juttuja ylös, puhun puhelimen videokameralle niistä ja pohdin sitä kautta. Usein oman pään sisällä kerkeää muodostaa pienestäkin jutusta naurettavan ison murheen ja jälkeen päin jopa naurattaa.
 5. Nukkuminen. Varsinkin päiväunet!
 6. Kävelylenkit. Oon super laiska liikkumaan, mutta välillä otan itseä niskasta kiinni ja lähden lenkille. Sen jälkeen aina muistan uudelleen kuinka paljon raikas ilma vaikuttaakin mieleen ja lenkiltä kotiin tullessa on kuin uusi ihminen virkeiden ajatusten kanssa.
 7. Hetkessä eläminen ja huomion kiinnittäminen pieniinkin positiivisiin asioihin.
 8. Kynttilät ja joululaulut.
 9. Kirjojen lukeminen. Lomalla kerkesin lukee jopa pari kirjaa ja muisti taas kuinka kivaa se on.
 10. Puhelimen käytön vähentäminen. Opettelin sitä taas lomalla lisää (nimimerkillä niin koukussa oleva)!
 11. Tietysti karkki! Vaikka terveellinen ruokavalio olisi hyväksi, mä en valitettavasti vaan voi olla karkkilakossa, eikä se mua paljon kyllä haittaa 😀

Noista asioista mä oon saanut paljon voimaa, ehdottomasti kuitenkin eniten ihmisten kanssa puhumisesta. Tiedän, että kaikilla ei oo ihmistä johon turvautua tai kenen kanssa keskustella luottamuksellisesti asioista. Valoapimeään.fi -sivusto tarjoaa luotettavan juttelukaverin, kenen kanssa voi jutella verkossa tai puhelimitse ihan arkisista asioista tai isoimmistakin jutuista. Keskusteluapu on Kirkon ylläpitämä, mutta sivustolla jutellessa sun ei tarvi kuulua kirkkoon tai muutenkaan olla uskonnollinen. Se on siis avoin jokaiselle, joka kaipaa kuuntelijaa. Palvelut on toteutettu niin ettei kukaan myöskään saa tietää henkilöllisyyttäsi.

Saan itse lähes viikottain viestejä nuorilta Instagramin directissä ja Snäpissä, jotka kertovat heidän mieltä painavia juttuja ja isompiakin ongelmia. On ihanaa, että he uskaltavat kertoa asioita ja voivat näin luottaa muhun. En valitettavasti voi kuitenkaan auttaa kovin pitkälle, vaikka haluaisinkin tulla linjoja pitkin halaamaan. Koen ton valopimeään.fi -sivuston tärkeäksi avuksi varsinkin nuorille. Sen takia halusin tehdä myös tän yhteistyön ja kertoa siitä. Puhuminen on vaan niin tärkeää, erityisesti näin pimeän aikaan, että kukaan meistä ei jäisi yksin.

Miten sä jaat valoa toisille? Haastan sut tekemään jouluun asti joka päivä tai edes joka viikko jonkun ihan pienenkin hyvän teon ystävällesi, koulukaverille, työkaverille tai vaikka vastaantulijalle. Kehu, laita piristävä tekstari, kirjoita kortti, vie kukkia tai vaikka pyydä häntä kahville. Pienikin juttu ilahduttaa paljon! Pysähdytään edes hetkeksi ja pidetään toisista huolta.

Kommentoi tähän alle minkä hyvän teon aiot tänään tehdä tai minkä jo mahdollisesti teit? Olis kiva myös kuulla, että mistä sä saat valoa näin pimeään aikaan?

Kuvat minusta by Iina Pitkälä

18 Comments

 1. Saara 01.11.2017

  Kiitos tästä<3 Joka vuosi se syysmasennus vaan tulee ja jotenki helpottaa tietää että jollain muullaki on just sama olo. Mua auttaa just kaverille juttelu ja se että lähen vaan ulos ja hengitän raikasta ilmaa. Oot ihana!


  • Janita 03.11.2017

   <3 <3 <3 Kyllä me selvitään! Ihanaa syksyä ja positiivisia ajatuksia!


 2. Eira 01.11.2017

  Kävelin Helsingin keskustassa ja katoin hymyillen omille jutuille ohimenevää ratikkaa. Ikkunasta katto yks nainen ja se hymyili leveesti takas. Tää random hymykohtaaminen hymyilyttää vieläkin. Hymyilkää randomeille!


  • Janita 03.11.2017

   Ihana tää! Just tollaset kohtaamiset on niin piristäviä! Lisää sellasia 🙂


 3. Virpi 01.11.2017

  Uskon että se jo auttaa kun sen sanoo ääneen. Usein vain pelkkä rauhoittuminen yksinkertaiset jutut auttavat.Hyvä seura.ruoka ja ulkoilu ja tietty se että joku OIKEASTI ymmärtää. Kaikkea hyvää sun syksyyn


  • Janita 03.11.2017

   Just niin <3 Kiitos ja samoin!


 4. Tyty 01.11.2017

  Tärkeä aihe! Tietysti sosiaalinen elämä on se joka piristää ja pitää mielen kasassa. Myös se, että ajattelee pimeän olevan siistiä, voi fiilistellä kynttilöitä, kattoa tähtiä ja aatella kuin kaunis juttu pimeä on. Tsempit kaikille syksyyn ja pysähtykää nauttimaan pienistäkin asioista pimeän keskellä! <3


  • Janita 03.11.2017

   Samaa mieltä, että sosiaalinen elämä todellakin pitää mielen kasassa ja piristää suunnattomasti.
   Niinpä, se on kyllä toisaalta siisti juttu, vaikka usein mä ainakin koen pimeyden vaan ahdistavaksi ja pelottavaksi. Mutta kynttilät, joululaulut, tähdet <3 Ihanaa syksyä sulle!


 5. Laura 01.11.2017

  Luin ekaa kertaa sun blogi päivityksen koska en yleensä tykkää mistään lukemisesta. Tosi kiva et kerroit että instastoorit ja todellinen päivä ehkä eroo hyvin paljon toisistaan. Oon konenu samaa ja varmasti pätee meihin moniin. Sisältä ollaankin rikki joskus. Tää maailma vaan on tavallaan niin surullinen mutta taas niin ihana paikka. Täälä mennään välillä nii lujaa et pysähtyy kannattaa ja itkee kunnolla. Ite olin yhtä äkkiä sosiaalisesti niin väsynyt että en halunnu enää nähä tai puhua kenellekään edes omalle perheelle. Oot ihana ja aito tyyppi vaikka en tunne mutta musta tuntuu siltä. Mua auttaa syksyssä raikas ilma, tunnelma valot, laiskat illat telkkarin äärellä,ruoka, tanssi ja ystävät. Voimii syksyyn!


  • Janita 03.11.2017

   Niinpä, sitä todellakin on rikki joskus. Ja tietty sellaisessa päivässä voi kans olla iloisia hetkiä niin tulee just sillon kuvattua Insta Storya.

   Samaa mieltä, että tää on tavallaan surullinen paikka, mutta taas toisaalta ihan parasta ikinä. Voin niin ymmärtää nuo sun fiilikset <3 Ihanaa syksyä ja positiivisia ajatuksia!


 6. Karo 01.11.2017

  Ihana yhteistyö<3


  • Janita 03.11.2017

   Kiitos, niin munkin mielestä<3 Tää on oikeesti tärkeä aihe niin halusin ehdottomasti kirjottaa tästä.


 7. Wilhelmina 02.11.2017

  Ihana teksti joka kertoo tärkeästä aiheesta!


  • Janita 03.11.2017

   <3


 8. Juuli 02.11.2017

  Tykkään, ku nykyäään sulla on välillä vähä tekstiäki näiden kuvien rinnalla. Ja tää postaus oli kyllä ajatuksia herättävää. Sinustaki on saanu somen kautta kuvan, et oot aina niin ilonen. Mut ihanan aito tää. Ja tosi puhuttelevat kuvat,


  • Janita 03.11.2017

   Kiva kuulla, ehkä mä rupeen enemmän kirjottaan! Uskon, mutta kaikki me loppujaa ollaan vaan ihan tavallisia ihmisiä, joilla on ilojen lisäksi murheitakin. Ihanaa syksyä <3


 9. Senja 02.11.2017

  Voi miten ihana postaus, kiitos. ❤️ Samanlaisia tunteita.


  • Janita 03.11.2017

   Kiitos! Tsemppiä paljon syksyyn <3


Comments are closed.