Black is beautiful // Ritva Kondi

Ritva Kondin tilapäivitys on sydäntä särkevää luettavaa. Ritva kertoo tapahtuneesta ja siitä, miten kyseinen kokemus ja Facebookin laittama tilapäivitys on vaikuttanut häneen:

” Kirjoitin päivitykseni Facebookiin juuri ennen kassalle palaamista. Päivitys oli täysin spontaani, enkä edes lukenut sitä uudestaan korjatakseni kirjoitusvirheitä. En kerennyt kertomaan ystävilleni mitä oli tapahtunut, vaikka sillä hetkellä olisin eniten kaivannut lohtua. Yritin vain rauhoitella itseäni itkunsekaisesta olosta, kertoa vartioille yksityiskohtia ja tsempata itseäni palamaan takaisin kassalle.

Kassalla istuessani minulla ei ollut harmainta aavistustakaan, että tilapäivitykseni tulisi herättämään noin paljon huomiota. Vihdoin kamala työvuoro oli ohi ja pääsin huokaisemaan takahuoneeseen. Avasin Facebookin ja näin ne kaikki lohduttavat kommentit ystäviltä ja tuntemattomilta. Tällä kertaa itkin eri syystä – tunsin lohtua. Ihmiset pahoittelivat tapahtunutta, kehuivat ja rohkaisivat jatkamaan eteen päin.

En itse kokenut olevani vahva mennessä tilanteen jälkeen takaisin kassalle. En ajatellut, että toimin oikein, kun en alkanut räyhäämään naiselle takaisin. En myöskään ajatellut, että vika oli hänessä vaan minussa. Nämä kommentit saivat minua ajattelemaan asiaa kokonaisuutena – boksin ulkopuolelta.

Seuraavana aamuna vasta tajusin kuinka paljon tilapäivitykseni oli kerännyt huomiota, kun tuhat tykkäystä tuli täyteen. En kirjottanu tekstiäni vaikuttaakseni mihinkää – en edes olettanut kenenkään lukevan sitä lauantai-iltana. Satoja jakoja ja kymmeniä viestiä – kaikki minulle. En ole koskaan aiemmin tuntenut olevani niin hyväksytty kuin silloin. Niin moni ihminen oli aidosti kiinnostunut hyvinvoinnistani ja oikeuksistani. He olivat puolellani suojelemassa. Sitä tunnetta ei voi selittääkään, miten hyvältä se tuntuu. Olen niin otettu ja kiitollinen jokaisen kommentista ja siitä, että he ovat uhranneet omaa aikaansa rohkaistakseen minua. Minulle ei jäänyt tästä kokemuksesta katkeraa tai pahaa mieltä. Kiitos siitä kuuluu näille vähemmän tai enemmän suomalaisille ja täysin ulkomaalaisille ympäri maailmaa.Mitä minulle on jäänyt käteen tästä? Voittajafiilis, rakastettu olo, yhtenäisyyden tunne, tunne vahvuudesta ja ylpeydestä. Tapahtumahetkellä tunsin täydellistä nöyryytystä, häpeää ja hämmennystä. Päässäni pyöri monenlaisia ajatuksia ja kysymyksia. Miksi juuri minulle kävi näin? Miksi joku haluaa olla niin ilkeä satuttaakseen toista tuolla tavalla? Miksi maailma ei yksinkertaisesti muutu ja miksi koko rasismi on ikinä edes syntynyt? Miksi ihminen ei ymmärrä, että ihonväri on ominaisuus siinä missä siniset silmätkin ja että me kaikki ollaan samanlaisia sisältä? Kaikki nämä kysymykset pyörivät mielessäni ja varmasti pyörisivät vielä tänäänkin, ellen olisi kirjoittanut kokemastani Facebookiin. En ole aikaisemmin kokenut näin henkilökohtaista rasistista tilannetta, vaikka kuulen aika usein rasistisia solvauksia julkisilla paikoilla. Ne eivät ole kohdistuneet minuun henkilökohtaisesti, vaan yleisesti rotuuni.

Joka päivä ovesta ulos astuessani joudun edustamaan koko rotuani. Mikäli teen jotakin väärin, koko rotu saa siitä osan ja aletaan yleistämään. Miksi valkoiset ovat ainoita, jotka tuomitaan yksilönä, mutta muut etnisyydet yhteisönä?

“Muista Ritva, että sä sait tuntea hänen pahaa oloaan vain 5 minuuttia, kun hän joutuu elämään itsensä kanssa koko loppuelämän. Se paha olo ei jää sulle vaa hänelle”. Tuo kyseinen kommentti on yksi mieleenpainuvimmista rohkaisuista. “


Ritva Kondi on rohkea.
<3

7 Comments

 1. Hannastiina 18.02.2016

  Ritvalle, oot rohkee, upee nainen. Mä uskon et sä voit kantaa ylpeydellä omaa ihoo ja kroppaa jonka sisällä sykkii sydän ja sielu ja tunteet! Oon ajatellu niin aina siitä asti kun vuosia sitten ollaan tutustuttu. <3. Kunnia tuntee!
  Janita, tiesin et voit jotenki kuvata Ritvan hänen edukseen, onnistuit taas, wow! Kuvista näkee todellakin mitä Ritva voi ylpeydellä kantaa, noi yläosattomat ei musta oo mitenkään likaisia, tai seksikkäitäkään sillä tavalla, vaan puhtaita arvokkaita kuvia. Ritva voi ylpeydellä näyttää ihoaan jonka takia saa raskaita ja alentavia kommentteja ihmisiltä jotka eivät ole ymmärtäneet ihmisarvoa.
  Yleisesti, uskallan väittää tosiaan, et ihmiset joilla on tarve alentaa toista ihmistä jonkun ominaisuuden vuoksi eivät ole ymmärtäneet edes omaa ihmisarvoa.


 2. Maria 18.02.2016

  <3 <3


 3. Didem Özgun 18.02.2016

  Tuli kyyneleet <3


 4. Milja 19.02.2016

  Vau Janita, teet niin mahtavaa hommaa!! Ja ihana, kaunis ja rohkea nainen kuvissa. Rispektit teille kummallekki! <3


 5. Anonyymi 19.02.2016

  Don't cry little darling, you look like a billion dollars


 6. Anonyymi 19.02.2016

  Uskomattoman kaunis, upea ja rohkea nainen!<3


 7. Katja 09.03.2016

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.


Comments are closed.